Το εργαστήριοΝευρογενετικής & Γήρανσηςτου Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE) παρουσιάζει το νηματώδη C. elegans ως μοντέλο για την αποκωδικοποίηση μοριακών μηχανισμών γήρανσης και νευροεκφυλισμού στην Βραδιά Ερευνητή, 29 Σεπτεμβρίου, στον χώρο του ΙΤΕ.
Η γήρανση και οι συνοδές της παθολογικές καταστάσεις, όπως οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες κ.α. έχουν δραματικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και στην κοινωνία. Οι βιολογικοί μηχανισμοί που είναι υπεύθυνοι για τη γήρανση των κυττάρων και κατ’ επέκταση ολόκληρου του οργανισμού είναι ελάχιστα κατανοητοί. Ο μικροσκοπικός νηματώδης Caenorhabditis elegans, με το μινιμαλιστικό νευρικό του σύστημα, αποτελεί ένα ιδανικό πειραματόζωο για τη μελέτη αυτών των μηχανισμών που είναι εξελικτικά συντηρημένοι σε διάφορους οργανισμούς συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Θα παρουσιάσουμε πως, ένα μεταλλαγμένο σκουλήκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γενετικό μοντέλο για τη μελέτη ανθρώπινων νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως οι νόσοι Alzheimer, Parkinson, Huntington κ.ά.
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία καλλιέργειας νηματωδών και να παρατηρήσουν σε στερεοσκόπιο/μικροσκόπιο τη συμπεριφορά και τα χαρακτηριστικά σκουληκιών αγρίου-τύπου και μεταλλαγμένων/μετασχηματισμένων που είναι σημασμένα με φθορίζουσες πρωτεϊνες.
Συγχρόνως θα προβάλλεται βίντεο για τη βιολογία του νηματώδη και τη χρήση του ως οργανισμού- μοντέλου στο πεδίο των φυσικών επιστημών και της βιοϊατρικής.