Αποτύπωση του βυθού παράκτιων περιοχών της Κρήτης με χρήση drone

 Αποτύπωση του βυθού παράκτιων περιοχών της Κρήτης με χρήση drone

Χάρη στην εξαιρετικά μεγάλη ευρύτητα των επιστημονικών περιοχών που καλύπτουν τα οκτώ του Ινστιτούτα, το ΙΤΕ πρωτοπορεί στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, στην υψηλής ποιότητας διεπιστημονική έρευνα, κατά την οποία εμπειρία και εξειδίκευση από διαφορετικούς τομείς της επιστήμης συνδυάζονται για να προσεγγιστεί κάποιο πολυσύνθετο επιστημονικό πρόβλημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το διεπιστημονικό ερευνητικό έργο ACTYS(“Advanced spectro-bathymetric mapping of shallow seafloor using UAV imagery and deep learning techniques”), στο οποίο ενώνουν τις δυνάμεις τους το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ) και το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του ΙΤΕ. Το ACTYS ξεκίνησε πριν λίγους μήνες (Ιούλιος 2020) και στόχος του είναι η ανάπτυξη νέων μεθοδολογιών για την αποτύπωση του βυθού των παράκτιων περιοχών της Κρήτης με τη χρήση μη-επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων (UAV-Drones). 

Πόσες φορές είχατε την τύχη να κάνετε μπάνιο σε κάποια όμορφη παραλία με γαλήνια θάλασσα και να απολαύσετε τα διάφανα νερά της; Τις ιδιότητες αυτές, τις οποίες όλοι ονειρευόμαστε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές και συναντάμε συχνά σε παραλίες της Κρήτης, αξιοποιεί και το έργο ACTYS για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο: για να μελετήσει τον βυθό με την χρήση καμερών από UAV-drones που πετούν κατά μήκος των παραλιών αυτών. Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος του ACTYS είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένης μεθοδολογίας για την λεπτομερή  αποτύπωση και χαρτογράφηση του βυθού των παράκτιων περιοχών της Κρήτης. Μία από τις κύριες καινοτομίες του προγράμματος συνίσταται στον συνδυασμό δεδομένων από UAV-Drones και μη-επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, για την αποτύπωση της παράκτιας βαθυμετρίας.

Στο έργο ACTYS, χρησιμοποιούμε τα UAV-Drones για την λήψη πολυφασματικών εικόνων και τα μη-επανδρωμένα σκάφη επιφανείας για την απόκτηση τιμών αναφοράς σχετικά με το βάθος της θάλασσας σε συγκεκριμένα σημεία. Στη συνέχεια με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων όρασης υπολογιστών, τεχνητής νοημοσύνης και τεχνικών βαθιάς μάθησης, θα δημιουργήσουμε και θα εκπαιδεύσουμε ένα καινοτόμο  σύστημα  αυτοματοποιημένης τρισδιάστατης αποτύπωσης του βυθού των παράκτιων περιοχών με υψηλή ακρίβεια.

Τελικός στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένης μεθοδολογίας αποτύπωσης του βυθού πολύ πιο γρήγορα και οικονομικά σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνολογίες, χρησιμοποιώντας μόνο ένα UAV-Drone. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο σε μία σειρά από εφαρμογές που στηρίζουν την τοπική κοινωνία και οικονομία, όπως την αποτελεσματικότερη χαρτογράφηση της υποθαλάσσιας βιοποικιλότητας, την μελέτη υποθαλάσσιων αρχαιολογικών ευρημάτων, τον βιώσιμο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό καθώς και την αξιολόγηση του ρίσκου που προκύπτει από ακραίες μεταβολές της παράκτιας μορφολογίας εξαιτίας φαινομένων διάβρωσης και τοπικών μεταβολών της στάθμης της θάλασσας.

Το έργο χρηματοδοτείται από το πλαίσιο χρηματοδότησης FORTH Synergy Grants, το οποίο είναι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα μιας και καλύπτεται από εσωτερικούς πόρους του ΙΤΕ. Το γεγονός αυτό είναι χαρακτηριστικό της προσήλωσης του ΙΤΕ στην προώθηση της διεπιστημονικής έρευνας. Σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική διαδικασία αξιολόγησης με διεθνείς αξιολογητές, το πρόγραμμα ACTYS κατετάγη πρώτο ανάμεσα σε 20 προτάσεις που υποβλήθηκαν στην πρόσκληση FORTH Synergy Grants του προηγούμενου έτους. 

Η ερευνητική ομάδα του έργου ACTYS αποτελείται από το Εργαστήριο Γεωφυσικής – Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης & Αρχαιοπεριβάλλοντος (ΙΜΣ-ΙΤΕ) με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Δημήτριο Αλεξάκη (Ερευνητή Γ’) και το Εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής (ΙΠ-ΙΤΕ) με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Αναστάσιο Ρούσσο (Ερευνητή Β’). Στην ερευνητική ομάδα του προγράμματος συμμετέχει και ο ωκεανογράφος Δρ. Ευάγγελος Αλεβίζος.


Συγγραφείς Άρθρου: Ερευνητική ομάδα του έργου ACTYS

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *