Ασφάλεια στην Εποχή του Ίντερνετ των Πραγμάτων(ΙτΠ)

 Ασφάλεια στην Εποχή του Ίντερνετ των Πραγμάτων(ΙτΠ)

Οι πρόσφατες τάσεις στη βιομηχανική τεχνολογία και η άνοδος του Βιομηχανικού Διαδικτύου των πραγμάτων (ΙοΤ), έχουν προκύψει από το σύγκλιση της τεχνολογίας επιχειρήσεων (δηλαδή παραδοσιακών συστημάτων υλικού και λογισμικού) και τεχνολογίας πληροφοριών (δηλ. προηγμένη τεχνολογία υπολογιστών, συσσωμάτωση και ανάλυση δεδομένων- data aggregation and analysis – και συστήματα επικοινωνίας που βρίσκονται πια παντού). Οι μεγάλες δυνατότητες του IoT έχουν επιτρέψει σημαντικές εξελίξεις στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών μεταξύ μεγάλου αριθμού, ολοένα και πιο αυτόνομων, συστημάτων ελέγχου και συσκευών. Επίσης, το ΙοΤ έχει σημαντικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας, όπου τα έξυπνα εργοστάσια και οι εφοδιαστικές αλυσίδες, είναι μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων εφαρμογών.

Ωστόσο, ένα σημαντικό εμπόδιο για την υιοθέτηση του IoT έγκειται στα ζητήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού του: Τα συστήματα IoT αυξάνουν δραματικά την “επιφάνεια” της επίθεσης, εισάγοντας νέες απειλές ασφαλείας λόγω νέων συνδεδεμένων συσκευών και πρωτοκόλλων, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα σε παρεμβολές, όπως: διακοπή λειτουργιών, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, απώλεια εταιρικών δεδομένων και βιομηχανική κατασκοπεία. Στο ΙΤΕ, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου C4IIoT(https://www.c4iiot.eu/), εργαζόμαστε για την δημιουργία και παρουσίαση μιας νέας και ενοποιημένης δομής κυβερνοασφάλειας IoT, για την ανίχνευση κακόβουλη χρήσης, αντιμετώπιση απειλών και ενημέρωση χρηστών.

Το έργο παρέχει μια ενιαία και καινοτόμα λύση που επιτρέπει την ελαχιστοποίηση επιφανειών επίθεσης σε συστήματα IoT, αξιοποιώντας: i) αναδυόμενους μηχανισμούς προστασίας λογισμικού και υλικού. ii) καινοτόμες τεχνολογίες σε βαθιά και μηχανική μάθηση. iii) ανάλυση κρυπτογραφημένης ροής δικτύου. iv) κατασκευή συσκευών IoT ασφαλούς σχεδιασμού, και v) τεχνολογίες blockchain, για την προστασία της ιδιωτικότητας, της ασφάλειας και της αξιοπιστίας στις εφαρμογές IoT. Το C4IIoT θα εφαρμοστεί σε δύο προσεκτικά επιλεγμένες περιπτώσεις χρήσης σε σενάρια πραγματικού κόσμου, i) διαχείριση εφοδιαστικών αλυσίδων και ii) ένα έξυπνο εργοστάσιο, όπως παρουσιάζεται στην παραπάνω εικόνα.

Γιώργος Τσιραντωνάκης,

Μηχανικός Ε & Α Συστημάτων Ασφαλείας,

ΙΠ-ΙΤΕ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *