ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ MINGEI

 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ MINGEI

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ MINGEI

Το ευρωπαϊκό Έργο Mingei στοχεύει στην καταγραφή, στην αναπαράσταση και στη διατήρηση τόσο της απτής όσο και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η διάρκειά του είναι 3 έτη και επικεντρώνεται σε τρεις διαφορετικούς πιλότους: το μετάξι, το γυαλί και τη μαστίχα. To Έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος «Horizon 2020» και αποτελεί κοινοπραξία 9 εταίρων, μεταξύ των οποίων και το ΙΤΕ – Ινστιτούτο Πληροφορικής. Συντονιστής του Έργου είναι ο Ξενοφών Ζαμπούλης, Κύριος Ερευνητής του ΙΠ-ΙΤΕ.

Εικόνα 1: Κοινοπραξία ερευνητικού έργου MINGEI.

Βασικός στόχος του Έργου είναι αφενός η αναπαράσταση και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές, η οποία περιλαμβάνει τόσο τα απτά αντικείμενα, όπως τα χειροτεχνήματα, τα εργαλεία και τα υλικά όσο και τα άυλα πολιτιστικά αγαθά, όπως οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι τεχνικές που απαιτούνται για την κατασκευή των παραπάνω αντικειμένων. Έτσι, στο πλαίσιο του Mingei αποτυπώνονται οι διαδικασίες κατασκευής παραδοσιακών αντικειμένων, ώστε να διατηρηθούν τα παραδοσιακά επαγγέλματα, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται και ο τρόπος ζωής, οι συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα των κοινωνιών μέσα στις οποίες αυτά ασκούνταν (Εικόνα 2).

Εικόνα 2: Παραδοσιακή υφαντουργία, Ανώγεια Κρήτης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα παραδοσιακής τέχνης αποτελεί η τυροκομία, όπως αυτή αναπτύχθηκε στο παρελθόν και διατηρείται μέχρι και σήμερα στο ορεινό χωριό των Ανωγείων της Κρήτης. Στο Έργο γίνεται καταγραφή των εργαλείων, των υλικών, των κινήσεων και των τεχνικών που χρησιμοποιούνταν. Παράλληλα, το ενδιαφέρον των ερευνητών επικεντρώνεται στο ευρύτερο γεωγραφικό, αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό πλαίσιο, όπου αυτές οι τέχνες γεννήθηκαν και άκμασαν. Στο πλαίσιο του Έργου, τεχνολογίες ψηφιοποίησης εφαρμόζονται και σε άλλα πεδία παραδοσιακών τεχνών, όπως η ύφανση σε αργαλειό, το βάψιμο των ρούχων, η δημιουργία αντικειμένων από φυσητό γυαλί, η παραδοσιακή κεραμική και η μεταξουργία (Εικόνα 3, Εικόνα 4).

Επιπλέον, αξιοποιούνται τεχνολογίες διαδραστικής επαυξημένης πραγματικότητας, προκειμένου να συνδεθούν οι παραδοσιακές τέχνες και πρακτικές με το ιστορικό και γεωγραφικό περιβάλλον όπου άνθισαν. Αποσκοπώντας στη δημιουργία μιας γενικής μεθοδολογίας για την καταγραφή και παρουσίαση των παραδοσιακών τεχνών, οι ερευνητές έρχονται σε επαφή με κοινότητες χρηστών, για να διαπιστώσουν αν αυτή η τεχνολογία ταιριάζει στις ανάγκες τους και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν τα τεχνικά εργαλεία που χρειάζονται για να την εφαρμόσουν.

Εικόνα 3: Καταγραφή παραδοσιακής μεταξουργίας στο Krefeld της Γερμανίας.
Εικόνα 4: Πειραματική αναπαράσταση ιστορικών τεχνικών υαλουργίας στο Vannes-le-Châtel της Γαλλίας.

Τέλος, στην προσπάθεια διάδοσης των παραδόσεων στο νεανικό κοινό έχουν αναπτυχθεί διαδραστικές εφαρμογές που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνας με παιγνιώδη τρόπο, καθιστώντας τη διαδικασία μετάδοσης της γνώσης πιο προσιτή και ελκυστική. Έτσι, με τη χρήση της τεχνολογίας η παράδοση «εκσυγχρονίζεται», προσελκύοντας το ενδιαφέρον των νέων.

Σύνδεσμοι

Ιστοσελίδα Έργου MINGEI: http://www.mingei-project.eu/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/

Επιστημονικός Υπεύθυνος

Δρ. Ξενοφώντας Ζαμπούλης, Κύριος Ερευνητής, ΙΠ-ΙΤΕ

Τεχνικός Συντονιστής

Δρ. Νικόλαος Παρταράκης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή, ΙΠ-ΙΤΕ

Συντελεστές

Αντώνης Χατζηαντωνίου, Παρασκευή Δουλγεράκη, Ευφροσύνη Καρουζάκη, Νικόλαος Πατσιούρας, Θοδωρής Ευδαίμων, Ίλια Αδάμη, Αργυρώ Πετράκη, Αντώνης Κατζουράκης

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *