Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας, Τμ. Φαρμακευτικής, Παν. Πατρών.
Μια προσιτή/φτηνή πηγή φυτοχημικών ενώσεων με αποδεδειγμένη βιολειτουργική επίδραση στην υγεία είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν τα φυσικά συστατικά που εμπεριέχονται στα παραπροϊόντα διαφόρων γεωργικών διεργασιών. Η έρευνα αυτή στοχεύει στην αξιοποίηση των βοστρύχων για την παραγωγή και πιστοποίηση βιολειτουργικών τροφίμων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Οι βόστρυχοι αποτελούν παραπροϊόν της αμπελοκομίας και παράγονται σε μεγάλες ποσότητες ως παραπροϊόν κατά τη διαδικασία της οινοποίησης ενώ είναι πηγή αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών και περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιοδραστικών φυσικών προϊόντων που εμπεριέχονται στους οίνους (πολυφαινόλες). Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η συγκέντρωσή τους είναι κατά πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τους οίνους και τα σταφύλια, με χαρακτηριστικότερες τις συγκεντρώσεις (ανάλογα με την ποικιλία) της trans ρεσβερατρόλης (140-270 mg/Kg), κατεχίνης (820-21340 mg/Kg), προκυανιδίνης Β3 (240-820 mg/Kg), γαλλικού οξέος (90-280 mg/Kg) Έτσι, οι βόστρυχοι μπορεί να θεωρηθούν ως μια πολύ πλούσια –και ανεξερεύνητη έως τώρα- πηγή βιοδραστικών πολυφαινολών.
Το άγχος ανήκει στα ενδογενή συναισθήματα. Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των γρήγορων ρυθμών ζωής, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της οικονομικής κρίσης, η μελέτη του άγχους έχει εντατικοποιηθεί.
Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της πιθανής ευεργετικής επίδρασης του εκχυλίσματος βοστρύχων στην αγχώδη συμπεριφορά και στην κινητικότητα ενήλικων αρσενικών μυών.
Η μελέτη της αγχώδους συμπεριφοράς και της κινητικότητας πραγματοποιήθηκε με τη χρήση της δοκιμασίας ανοιχτού πεδίου (OFT) και του εξειδικευμένου λογισμικού ANY-maze. Η συσκευή του OFT χωρίζεται σε δύο περιοχές την κεντρική περιοχή (open field) και την περιφέρεια (κοντά στα τοιχώματα της συσκευής). Η δοκιμασία διαρκεί 10 λεπτά και καταγράφονται: ο χρόνος στην περιφέρεια και στις γωνίες της συσκευής ως δείκτες αγχώδους συμπεριφοράς καθώς και η συνολική απόσταση που διανύει ένα πειραματόζωο στη συσκευή και στην κεντρική περιοχή. Ακόμα το λογισμικό ANY-maze δίνει τη δυνατότητα της καταγραφής του χάρτη πορείας (track plot) και του θερμικού χάρτη (heat plot) του πειραματόζωου στη συσκευή
Το παρόν ερευνητικό έργο χρηματοδοτήθηκε από τη Δράση «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» που υποστηρίζεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020 (ΕΠΑΝΕΚ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση.