Το εργαστήριο Bιολογίας παρασίτων και φορέων & έλεγχος παρασίτων του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE) παρουσιάζει την δράση για την συμβολή της Βιοτεχνολογίας στη μάχη εναντίων των εντόμων , στην Βραδιά Ερευνητή, 29 Σεπτεμβρίου, στον χώρο του ΙΤΕ.
Τα έντομα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος, τόσο εξαιτίας της μετάδοσης ασθενειών όπως η ελονοσία που προκαλούν περισσότερους από 500,000 θανάτους ετησίως κυρίως σε παιδιά στην Αφρική, όσο και εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούν στη γεωργική παραγωγή και την επάρκεια τροφίμων διεθνώς. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης των βλαβερών εντόμων είναι τα χημικά εντομοκτόνα. Ωστόσο, η χρήση τους συνδέεται με προβλήματα, τόσο αναφορικά με την αποτελεσματικότητα εξαιτίας της ανθεκτικότητας που αναπτύσσουν τα έντομα στα χημικά φάρμακα, όσο και με τις επιπτώσεις των εντομοκτόνων στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία. Η Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβάλλει, μέσα και από μια πολύ αυστηρή νομοθεσία για την έγκριση των εντομοκτόνων, τη δραματική μείωση των συνθετικών γεωργικών φαρμάκων και τη στροφή σε ουσίες φυσικής προέλευσης και «χαμηλού κινδύνου».
Το ΙΜΒΒ-ΙΤΕ συμβάλει στην ανάπτυξη βιοεντομοκτόνων νέας γενιάς και εφαρμογών καταπολέμησης με βάση τη βιοτεχνολογία. Πρόκειται για έρευνα αιχμής υψηλού επιπέδου για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ικανή να πετύχει σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα, με αντίκτυπο στον παραγωγικό ιστό, στην εκπαίδευση και στην κοινωνία. Επιπλέον, η ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονων διαγνωστικών εργαλείων ανθεκτικότητας, πλαισιώνουν καθοριστικά τα προγράμματα καταπολέμησης.