Σύγχρονα εργαλεία για καλύτερη υγεία

 Σύγχρονα εργαλεία για καλύτερη υγεία

Το Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του ΙΤΕ αποτελεί μία παραγωγική δραστηριότητα του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΤΕ-ΙΠ). Λειτουργεί ως τμήμα του εργαστηρίου Υπολογιστικής Βιοϊατρικής του ΙΤΕ-ΙΠ και το έργο του επικεντρώνεται στη μεταφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας στην παραγωγή, με όραμα την παροχή άμεσης και αποτελεσματικής φροντίδας στο σημείο της ανάγκης. Αποστολή του είναι η ανάπτυξη καινοτόμων, φιλικών προς το χρήστη, εξατομικευμένων ψηφιακών εργαλείων για τη στήριξη αποτελεσματικών και βιώσιμων υπηρεσιών υγείας για όλους.

Εικόνα 1 Ολοκληρωμένες λύσεις φροντίδας για τον πολίτη.

Καθημερινά μετασχηματίζει την πολύχρονη ερευνητική εμπειρία και τεχνογνωσία του σε καινοτόμες λύσεις στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας δημιουργώντας προϊόντα και υπηρεσίες που απευθύνονται και υλοποιούνται στην ελληνική και διεθνή αγορά. Λογισμικά που έχει αναπτύξει έχουν εγκατασταθεί και λειτουργήσει σε περισσότερες από 60 μονάδες υγείας στην Ελλάδα. Απευθύνονται σε ιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, ασθενείς, συνοδούς, τηλεφωνητές, ασυρματιστές, την πολιτική προστασία, την πρόνοια, καθώς και τους ίδιους τους πολίτες. Υποστηρίζουν καθημερινά το σύστημα υγείας μας απέναντι στην πανδημία και όχι μόνο. Όλες οι εφαρμογές έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ τους, αλλά και διασύνδεσης με τρίτες εφαρμογές και συσκευές, για την καταγραφή πάσης φύσης δεδομένων, προκειμένου για την υποστήριξη των επιθυμητών ροών εργασίας με αυτοματοποιημένο τρόπο. Εφαρμογές του Κέντρου υποστηρίζουν πρωτοβάθμια και νοσοκομειακή φροντίδα, επείγουσα προνοσοκομειακή ιατρική, εξειδικευμένες κλινικές ειδικότητες, όπως και την αυτοδιαχείριση του πολίτη. Σύγχρονα εργαλεία επιτρέπουν αμφίδρομη επικοινωνία με τους θεράποντες ιατρούς για την αποτελεσματικότερη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, την έγκυρη και προσωποποιημένη ενημέρωση, καθώς και την αυτό-αξιολόγηση, εξασφαλίζοντας περισσότερη αυτονομία, δίχως την ανάγκη άσκοπων μετακινήσεων από και προς το νοσοκομείο.

Εικόνα 2 Τεχνολογίες για την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων (ψηφιακής) υγείας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις συνεργασίες για την αποτελεσματικότερη μεταφορά τεχνολογίας. Το Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας είναι μέλος της συντονιστικής ομάδας του Κέντρου Αναφοράς τεσσάρων αστέρων του ΙΤΕ για την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για την Ενεργό και Υγιή Γήρανση. Συνενώνει φορείς της «τετραπλής έλικας» καινοτομίας, όπως πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, φορείς υγείας, επιχειρήσεις και συλλόγους πολιτών σε ένα ενιαίο οικοσύστημα, ώστε να αναδείξει αλλά και να δημιουργήσει νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες για τη βελτίωση της υγείας και της ζωής των ηλικιωμένων.

Ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί η δημιουργία του πρώτου συνεργατικού σχηματισμού καινοτομίας για την ψηφιακή υγεία, του Hellenic Digital Health Cluster, σε συνεργασία με το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, ο οποίος επιλέχθηκε πρόσφατα από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) για χρηματοδότηση. Στόχος του είναι η μεταφορά της τεχνογνωσίας και της καινοτομίας του ΙΤΕ στις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να ενταχθεί η χώρα ανάμεσα στις κυρίαρχες χώρες στον τομέα της ψηφιακής υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, με πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία αλλά και για τους πολίτες ατομικά.

Εικόνα 3 Από την πρόσφατη βράβευση του ΙΤΕ-ΙΠ στην κατηγορία «Κορυφαία Πανεπιστήμια – Ερευνητικά Κέντρα – Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» των Healthcare Business Awards 2020. Από αριστερά προς τα δεξιά: ο καθηγητής Κων/νος Μαριάς (επικεφαλής του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Βιο-Ιατρικής, ΙΤΕ-ΙΠ), η Δρ. Αγγελίνα Κουρούμπαλη (συντονίστρια Κέντρου Αναφοράς ΙΤΕ για την Ενεργό και Υγιή Γήρανση) και ο κ. Δημήτριος Κατεχάκης (επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας).

Το Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας έχει λάβει μεγάλο αριθμό βραβεύσεων σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς καινοτομίας. Η σουίτα εφαρμογών του, Integrated Care Solutions έλαβε χρυσό βραβείο στην κατηγορία ψηφιακών εφαρμογών για την διαχείριση / υποστήριξη μονάδων υγείας (2019), όπως και η πρωτοβουλία στην οποία συμμετείχε για την δημιουργία Κέντρου Αναφοράς της Ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας για την ενεργό και υγιή γήρανση στην κατηγορία Εθνική / Περιφερειακή Πρωτοβουλία για την Υγεία (2020), αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό το ΙΤΕ-ΙΠ ως πρώτο στην κατηγορία «Κορυφαία Πανεπιστήμια – Ερευνητικά Κέντρα – Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» των Healthcare Business Awards για το 2020.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δημήτριος Γ. Κατεχάκης, Επικεφαλής

Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών ηλ-Υγείας

Ινστιτούτο Πληροφορικής, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Email: ehealth@ics.forth.gr

URL: https://www.ics.forth.gr/ceha/

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *