Matilda Effect
Το Matilda Effect, ή φαινόμενο Ματίλντα στα ελληνικά, περιγράφει την απόδοση επιστημονικών επιτευγμάτων γυναικών, σε άντρες επιστήμονες. Την προκατάληψη αυτή κατά της αναγνώρισης των γυναικών στον κόσμο της έρευνας και της επιστήμης, μας παρουσιάζει ο @kourafelkythros, μέσα από 8 διαφορετικά σκίτσα. Στο κάθε σκίτσο, θα παρουσιάζεται και ένα παράδειγμα επιστημόνισσας ή ερευνήτριας που το έργο της φαίνεται να αποδόθηκε σε κάποιον άντρα επιστήμονα.
Φαινόμενο Ματίλντα
Rosaling Franklin
Η ανακάλυψη της δομής του DNA, αποδίδεται στους Jim Watson, Francis Crick και Maurice Wilkins. Οι τρεις τους, βασίστηκαν στο ερευνητικό έργο της βρετανίδας βιοφυσικού και κρυσταλλογράφου Rosaling Franklin. Εκείνη την εποχή οι γυναίκες επιστήμονες δεν μπορούσαν να κατοχυρώσουν ή να προβάλλουν εύκολα το ερευνητικό τους έργο. Δεν γνωρίζουμε ακόμα με σιγουριά αν οι Crick, Watson και Wilkins έκλεψαν τα δεδομένα της Franklin ή αν χρησιμοποίησαν δημόσια διαθέσιμα δεδομένα χωρίς την άδειά της, τα οποία στην συνέχεια οικειοποιήθηκαν. Είναι όμως γενικά αποδεκτό ότι το έργο της Franklin δεν αναγνωρίστηκε όσο θα έπρεπε και πως αν η Franklin ζούσε το 1962, όταν ο Crick, ο Watson και ο Wilkins βραβεύτηκαν με Νόμπελ, θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί και η Franklin.
Jean Purdy
Alice Ball
Στις αρχές του 20ου αιώνα, η Alice Ball εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης σε μια θεραπεία για τη λέπρα, μια ασθένεια που μάστιζε την Χαβάη εκείνη την περίοδο. Ήταν η πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα που έλαβε μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο, καθώς και η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια χημείας. Η Ball, πέθανε σε ηλικία 24 ετών και ένας άλλος χημικός πήρε αργότερα τα εύσημα για τη δουλειά της. Για αρκετές δεκαετίες η θεραπεία της ήταν γνωστή ως μέθοδος Dean.
Τρότα του Σαλέρνο - Τροτούλα
Η Τρότα του Σαλέρνο ή Τροτούλα, ήταν μια από τις σημαντικότερες γιατρούς του μεσαίωνα. Η συμβολή της στην ιατρική αντιμετωπίστηκε με πολύ μεγάλη δυσπιστία. Όμως, δεν αμφισβητήθηκε απλώς το έργο της ή το κατά πόσο ήταν πραγματικά δικό της. Αμφισβητήθηκε ολόκληρη η ύπαρξη της. Πολλοί δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι το έργο αυτό είχε προέλθει από μια γυναίκα και έτσι προέκυψαν διάφορες θεωρίες σχετικά με την ίδια, όπως το ότι τελικά ήταν άντρας ή πως δεν υπήρξε ποτέ.
Marthe Gautier
Θεανώ
Η Θεανώ ήταν αρχαία Ελληνίδα μαθηματικός και αστρονόμος. Έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ. και είναι μια από τις διασημότερες αστρονόμους και κοσμολόγους της αρχαιότητας. Υπήρξε αρχικά μαθήτρια και στη συνέχεια σύζυγος του Πυθαγόρα. Δίδαξε αστρονομία και μαθηματικά στις Σχολές του Πυθαγόρα και μετά τον θάνατό του ασχολήθηκε με τη διάδοση της διδασκαλίας του. Υπάρχουν ιστορικές ενδείξεις ότι σημαντικές θεωρίες, όπως η «Χρυσή Τομή», ήταν δικά της πονήματα. Το έργο της Θεανώς, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ήταν γνωστό στους σύγχρονούς της και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς άντρες και γυναίκες στην αρχαιότητα. Ωστόσο, κάποιοι ιστορικοί της αρχαιότητας, αλλά και πιο σύγχρονοι, επέλεξαν να παραβλέψουν τη συνεισφορά της στην επιστήμη.
The new Matilda Effect
Ευχαριστούμε πολύ τον @kourafelkythros, που μέσα από τα μοναδικά του σκίτσα, μας παρουσίασε στο πλαίσιο της Βραδιάς του Ερευνητή, το Matilda Effect, ή φαινόμενο Ματίλντα στα ελληνικά. Το Matilda Effect, περιγράφει την απόδοση επιστημονικών επιτευγμάτων γυναικών, σε άντρες επιστήμονες και την προκατάληψη κατά της αναγνώρισης των γυναικών στον κόσμο της έρευνας και της επιστήμης.