Με χαρά η Βραδιά του Ερευνητή Πάτρας συμμετείχε την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στην ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας δια της Υπευθύνου Αγωγής Υγείας και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας «Καλλίπολις»
Ημερίδα: “Ο ρόλος των ενηλίκων στη βιοψυχοκοινωνική ανάπτυξη των εφήβων”
Η συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονέων από Γυμνάσια & Λύκεια της Αχαΐας, στη ημερίδα με τίτλο “Ο ρόλος των ενηλίκων στη βιοψυχοκοινωνική ανάπτυξη των εφήβων”, ήταν μεγάλη. Η εν λόγω ανοιχτή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Δικτύου Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας “Επιλέγω(=)Ελευθερία – Ζω χωρίς Εξαρτήσεις!”, το οποίο αποσκοπεί στην πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των εφήβων και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας δια της Υπευθύνου Αγωγής Υγείας και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας «Καλλίπολις» που λειτουργεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ.
Περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις δυο εισηγήσεις, ενώ στο τέλος ακολούθησε συζήτηση για τα θέματα που αναδείχθηκαν.
Η ημερίδα απευθύνοταν σε γονείς, εκπαιδευτικούς και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να κατανοήσει καλύτερα το ρόλο που διαδραματίζουν οι ενήλικες στη διαμόρφωση της ψυχικής, κοινωνικής και βιολογικής ανάπτυξης των εφήβων.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν η κα Μαριγούλα Μαργαρίτη, τ. Καθηγήτρια Φυσιολογίας Ανθρώπου & Ζώων του Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και η κ. Άννα Λαμπίδη, Κοινωνική Ψυχολόγος, ΜSc, Πιστοποιημένη Ψυχοθεραπεύτρια ECP, Επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (ΙΥΠ) και του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ).
Πρόγραμμα Ομιλιών:
“Εγκέφαλος: Ο δικός μας ενορχηστρωτής”
Η κα Μαριγούλα Μαργαρίτη ανέπτυξε θέματα που αφορούν τη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου με έμφαση στην πλαστικότητα, τη μνήμη, τη μάθηση, το stress, τα συναισθήματα, την ανταμοιβή/ευτυχία και τον εθισμό. Θα αναλύσει, επίσης, πως η γονική φροντίδα συνδέεται με τον εγκέφαλο και επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών.
“Γονείς & καθηγητές: Εκπαιδευτές στο ταξίδι της ζωής του εφήβου στη σύγχρονη ρευστή πραγματικότητα”
Η κα Άννα Λαμπίδη εστίασε στις προκλήσεις που αναδύονται στη σύγχρονη κοινωνία και στον τρόπο με τον οποίο οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική στήριξη στους εφήβους, συμβάλλοντας θετικά στη διαχείριση των προκλήσεων και στην ανάπτυξη τους.
Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται στην Διεύθυνση του 1ου Γενικού Λυκείου Πάτρας που με χαρά δέχθηκε να φιλοξενηθεί η ημερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.