Σας περιμένουμε στην επόμενη Βραδιά του Ερευνητή, στις 29 Σεπτεμβρίου 2023!
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
Οι διαθέσιμοι ερευνητές και οι διαθέσιμες ερευνήτριες με προθυμία θα απαντήσουν σε όλες σας τις ερωτήσεις.
Φυσική
Ονοματεπώνυμο: Αναστάσιος Γρηγοριάδης
Φορέας με τον οποίο σχετίζεται: Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο - Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος & Laser / Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Γνωστικό αντικείμενο: Φυσική (Physics)
Hashtags: Εφαρμογές Laser, Υπέρ-ισχυρά Laser, Αλληλεπίδραση Laser - Πλάσματος
Short bio: Ο Αναστάσιος Γρηγοριάδης είναι Υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Lasers του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Το θέμα της διατριβής είναι η επιτάχυνση σωματιδίων με τη χρήση υπέρ-ισχυρών παλμών laser. Στην παρουσίαση αυτή θα γίνει περιγραφή της αρχής λειτουργίας των laser με έμφαση στα υπέρ-ισχυρά συστήματα καθώς και των εφαρμογών τους στην επιστήμη και την τεχνολογία. Παρουσίαση των υπέρ-ισχυρών συστημάτων laser στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος & Laser του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου .
Επιστήμες πληροφορίας και μηχανικής
Ονοματεπώνυμο: Αναστάσιος Δήμου
Φορέας με τον οποίο σχετίζεται: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΚΕΤΑ)
Γνωστικό αντικείμενο: Επιστήμες πληροφορίας και μηχανικής (Information Science and Engineering)
Hashtags: Τεχνητή Νοημοσύνη, Μηχανική μάθηση, Μηχανική Όραση, Ασφάλεια, Επαυξημένη πραγματικότητα
Παρουσίαση προσαρμοσμένη για ηλικίες άνω των 11 ετών.
Short bio: Ο Αναστάσιος Δήμου είναι Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (IΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Εργάζεται στον τομέα της μηχανικής όρασης και της τεχνητής νοημοσύνης. Ασχολείται κυρίως με εφαρμογές που έχουν στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών στην καθημερινή τους ζωή αλλά και σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως φυσικές καταστροφές. Επιπλέον, εργάζοται πάνω σε θέματα βιοατρικής, περιβάλλοντος, και ηθικής πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη.
Επιστήμες πληροφορίας και μηχανικής
Ονοματεπώνυμο: Ασημίνα Δημαρά
Φορέας με τον οποίο σχετίζεται: Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Γνωστικό αντικείμενο: Επιστήμες πληροφορίας και μηχανικής (Information Science and Engineering)
Hashtags: Ενεργειακή διαχείριση, έξυπνα συστήματα, έξυπνα σπίτια
Short bio: H Ασημίνα Δημαρά εργάζεται ως βοηθός έρευνας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τεχνολογίας (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγεται η ενεργειακή διαχείριση ως μέθοδος βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας ενός συστήματος με τεχνικά και οργανωτικά μέσα, με άμεσο στόχο τη μείωση της ενέργειας. Στον κτιριακό τομέα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έρχονται αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις ενεργειακής αυτονομίας, εξοικονόμησης ενεργειακών και οικονομικών πόρων, αναβάθμισης του κτιριοδομικού πλούτου και πάνω από όλα βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ποια είναι λοιπόν η λύση; Η λύση είναι τα καινοτόμα και ολοκληρωμένα συστήματα έξυπνης ενεργειακής διαχείρισης! Πως όμως θα κάνουμε τα κτήρια μας έξυπνα; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον;
Επιστήμες ζωής
Ονοματεπώνυμο: Βασίλης Κεχαγιάς
Φορέας με τον οποίο σχετίζεται: Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ / Ινστιτούτο Πληροφορικής
Γνωστικό αντικείμενο: Επιστήμες ζωής (Life Sciences)
Hashtags: Nευροεπιστήμες, μάθηση, εγκέφαλος
Short bio: Πώς μαθαίνουμε; Στόχος μου είναι να μελετήσω τους μηχανισμούς μάθησης που βάζουν σε χρήση τους εγκεφάλους μας. Για το σκοπό αυτό, εξετάζω τον αντίκτυπο που έχει η μάθηση στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου στο επίπεδο των κυττάρων και των περιοχών του εγκεφάλου. Χρησιμοποιώ καταγραφές λειτουργικής και ανατομικής απεικόνισης κατά τη διάρκεια της μάθησης και υπολογιστικά μοντέλα για την περιγραφή των αποτελεσμάτων της.
Φυσική
Ονοματεπώνυμο: Γεωργία Ανδριανάκη
Φορέας με τον οποίο σχετίζεται: ΕΛΜΕΠΑ
Γνωστικό αντικείμενο: Φυσική (Physics)
Hashtags: Laser, επιτάχυνση, ηλεκτρόνια, ακτίνες χ
Short bio: Η Γεωργία Ανδριανάκη είναι μέλος του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Lasers του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο των συναντήσεων είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα νέα δεδομένα στην επιτάχυνση σωματιδίων με τη χρήση λέιζερ!
Ποιες άλλες μέθοδοι υπάρχουν για να επιταχύνουμε σωματίδια;
Γιατί επέλεξε τα λέιζερ;
Γιατί μας ενδιαφέρει να επιταχύνουμε τα σωματίδια;
Είναι η έρευνα μοναχική εργασία;
Μπορεί μια γυναίκα να τα καταφέρει όπως ένας άντρας στις θετικές επιστήμες;
Περιβάλλον και γεωεπιστήμες
Ονοματεπώνυμο: Γεωργία Κουτσουρίδου
Φορέας με τον οποίο σχετίζεται: ΕΚΕΤΑ-ΙΝΕΒ
Γνωστικό αντικείμενο: Περιβάλλον και γεωεπιστήμες (Environmental and Geosciences)
Hashtags: Γεωπονία, Φυτική παραγωγή Μοριακές τεχνικές, Θερμοκήπια
Short bio: Ονομάζομαι Γεωργία Κουτσουρίδου και είμαι φοιτήτρια γεωπονίας με κατεύθυνση στην φυτική παραγωγή του ΔΙΠΑΕ και αυτό το διάστημα κάνω την πρακτική μου άσκηση στο ΕΚΕΤΑ-ΙΝΕΒ. Πολλοί λένε ότι τελειώνοντας την σχολή ήδη έχεις τις απαραίτητες γνώσεις για να ασχοληθείς με το αντικείμενο σου, όμως η επιστήμη δεν έχει κάποιο όριο ηλικίας και με την πάροδο του χρόνου όλοι μας εξελισσόμαστε. Αυτό μου αρέσει σε αυτόν θεσμό και με χαροποιεί ιδιαίτερα το ότι θα συμμετέχω για πρώτη φορά και θα μπορέσω να ανταλλάξω ιδέες και απόψεις με ανθρώπους του κλάδου μου αλλά και να συνομιλήσω με άτομα που ίσως βρίσκουν τον κόσμο των φυτών πιο ενδιαφέροντα.
Επιστήμες πληροφορίας και μηχανικής, Περιβάλλον
Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Μπανιάς
Φορέας με τον οποίο σχετίζεται: EKETA/IBO
Γνωστικό αντικείμενο: Επιστήμες πληροφορίας και μηχανικής (Information Science and Engineering), Περιβάλλον και γεωεπιστήμες (Environmental and Geosciences)
Hashtags: Κυκλική Οικονομία, Διαχείριση Αποβλήτων, Περιβαλλοντική Πληροφορική, Βιο-οικονομία
Short bio: Ο Δρ Γεώργιος Φ. Μπανιάς είναι Κύριος Ερευνητής (Ερευνητής Β’) στο Ινστιτούτο Βιο-οικονομίας και Αγρο-τεχνολογίας (iBO) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Από το 2011, διατελεί Επισκέπτης Καθηγητής στη Σχολής Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (Μεταπτυχιακά Μαθήματα: (i) Αξιολόγηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, (ii) Βιομηχανική Οικολογία και Ανάλυση Κύκλου Ζωής) και (iii) Πράσινες εφοδιαστικές αλυσίδες. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην ανάπτυξη και χρήση προσαρμοσμένων εργαλείων και εφαρμογών της Πληροφορικής με εφαρμογή στην αποτίμηση μέτρων και στρατηγικών ορθολογικής περιβαλλοντικής διαχείρισης και αξιολόγησης με ιδιαίτερη εστίαση τόσο στην ορθολογική διαχείριση ειδικών ρευμάτων αποβλήτων και στην κυκλική βιο-οικονομία. Από τον Μάρτιο του 2021 διατελεί Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιντιστούτου Βιο-οικονομίας του ΕΚΕΤΑ. Από το Δεκέμβριο του 2016 διατελεί Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των ιδρυτικών μελών του Ινστιτούτου για τη Δυναμική των Καταστροφών – DoD, Dynamics of Disasters (Απρίλιος 2021).
Κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες
Ονοματεπώνυμο: Δημήτριος Κύρου
Φορέας με τον οποίο σχετίζεται: Εθνικό Κεντρο Ερευνας και Τεχνολογικης Αναπτυξης-Ινστιτουτο Εφαρμοσμενων Βιοεπιστημων
Γνωστικό αντικείμενο: Κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες (Social Sciences and Humanities)
Hashtags: Ψυχολογία, Συναισθηματικες Δυσκολιες, Αγχος, Ανασφαλεια
Short bio: Ο Δημήτριος Κύρου, είναι Κλινικός Ψυχολόγος και εργάζεται τόσο στην έρευνα στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, όσο και στην ψυχοθεραπεία. Στο πλαίσιο της συζήτησης θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε απαντήσεις σε ζητήματα που αφορούν τη ψυχολογία και τις ανθρώπινες σχέσεις.
Χημεία, Φυσική
Ονοματεπώνυμο: Ελένη Παυλοπούλου
Φορέας με τον οποίο σχετίζεται: Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας / Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ
Γνωστικό αντικείμενο: Χημεία (Chemistry), Φυσική (Physics)
Hashtags: Νεα υλικά, πολυμερή, ηλεκτρονική
Η παρουσίαση είναι προσαρμοσμένη για:
- 1η μέχρι 3η γυμνασίου (12-14 ετών)
Short bio: Η Ελένη Παυλοπούλου είναι Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ, του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ITE). Στο πλαίσιο των συναντήσεων, θα μιλήσετε για υλικά που είναι γύρω μας (τα γνωστά μας πλαστικά) και πώς αυτά τα χρησιμοποιούμε για να παράγουμε ρεύμα. Θα μιλήσετε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (όπως τα φωτοβολταΐκά), αλλά και για το πώς προσπαθούμε να κάνουμε πραγματικότητα μια πολύ καινούργια και τολμηρή επιστημονική ιδέα, τα ηλεκτρονικά φυτά!
Επιστήμες ζωής
Ονοματεπώνυμο: Κυριακή Σιδηροπούλου
Φορέας με τον οποίο σχετίζεται: IMBB-ITE
Γνωστικό αντικείμενο: Επιστήμες ζωής (Life Sciences)
Hashtags: Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος, μάθηση, νευροψυχιατρικές διαταραχές
Short bio: Ο εγκέφαλος αποτελεί το πιο πολύπλοκο όργανο του σώματος και, ακόμη, δεν κατανοούμε πλήρως τη λειτουργία του. Δισεκατομμύρια νευρώνες επικοινωνούν μέσω ηλεκτρικών και χημικών σημάτων. Η Κική Σιδηροπούλου μαζί με την ερευνητική της ομάδα μελετάει τις βιοφυσικές ιδιότητες των νευρώνων και πώς αυτές υποστηρίζουν διαδικασίες μάθησης.
Περιβάλλον και γεωεπιστήμες
Ονοματεπώνυμο: Κωνσταντίνος Κουκάρας
Φορέας με τον οποίο σχετίζεται: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΚΕΤΑ) / Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών
Γνωστικό αντικείμενο: Περιβάλλον και γεωεπιστήμες (Environmental and Geosciences)
Hashtags: Θαλάσσιο Περιβάλλον, Κλιματική Αλλαγή, Υδατοκαλλιέργειες, Περιβαλλοντική παρακολούθηση
Short bio: Ο Κωνσταντίνος Κουκάρας είναι βιολόγος με ειδίκευση στην παρακολούθηση των θαλασσών και στις υδατοκαλλιέργειες. Εργάζεται με τους οργανισμούς που ζουν στη θάλασσα, συνήθως δεν τους βλέπουμε και επηρεάζουν τη ζωή μας περισσότερο από όσο φανταζόμαστε!
Επιστήμες ζωής
Ονοματεπώνυμο: Μαριάννα Παντούρα
Φορέας με τον οποίο σχετίζεται: ΙΝΕΒ-ΕΚΕΤΑ/ΙΑΤΡΙΚΗ-ΑΠΘ
Γνωστικό αντικείμενο: Επιστήμες ζωής (Life Sciences)
Hashtags: Διατροφή, Υγεία, Ανοσοποιητικό Σύστημα, Πρόληψη Ασθενειών
Short bio: Η Μαριάννα Παντούρα συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ και το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ συμμετέχοντας σε ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Οι κύριοι ερευνητικοί τομείς ενασχόλησης της είναι η μελέτη ασθενειών και κυρίως του καρκίνου, εξετάζοντας τη γενετική και ανοσιακή ρύθμιση, το ρόλο της διατροφής, του μικροβιώματος και του σύγχρονου τρόπου ζωής στην εμφάνιση ασθενειών. Στη συγκεκριμένη παρουσίαση θα συζητηθεί η σχέση του ανθρώπινου σώματος με τους μικροοργανισμούς και πως μπορούμε να παραμείνουμε υγιείς με τη βοήθεια της διατροφής και της σωστής υγιεινής.
Επιστήμες πληροφορίας και μηχανικής
Ονοματεπώνυμο: Μιχάλης Σκουμπερδής
Φορέας με τον οποίο σχετίζεται: Εθνικό Κεντρο Ερευνας και Τεχνολογικης Αναπτυξης
Γνωστικό αντικείμενο: Επιστήμες πληροφορίας και μηχανικής (Information Science and Engineering)
Hashtags: Τεχνητή Νοημοσύνη, Μηχανική Μάθηση
Short bio: Ο Μιχάλης Σκουμπερδής αποφοίτησε από το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το 2010. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο ΠΜΣ του τμήματος Εφαρμοσμένης πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην κατεύθυνση της επιχειρηματικής πληροφορικής όπου αποφοίτησε το 2016 και στο Διατμηματικό ΠΜΣ του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΑΠΘ στα Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών στην κατεύθυνση Ευφυή Συστήματα – Μεθοδολογίες Υπολογιστικής Νοημοσύνης και Εφαρμογές όπου αποφοίτησε το 2017.
Πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση το 2017 στην εταιρεία Entranet Ltd στον τομέα της επεξεργασίας ψηφιακού ηχητικού σήματος. Εργάζεται στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών από τον Δεκέμβριο του 2018 και τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την επεξεργασία μεγάλων δεδομένων για τη δημιουργία μοντέλων πρόβλεψης και την εξόρυξη γνώσης από δεδομένα κειμένου μέσω προηγμένων τεχνικών μηχανικής μάθησης.
Περιβάλλον και γεωεπιστήμες
Ονοματεπώνυμο: Μυρτώ Ζενέλη
Φορέας με τον οποίο σχετίζεται: EKETA, ΕΜΠ
Γνωστικό αντικείμενο: Περιβάλλον και γεωεπιστήμες (Environmental and Geosciences)
Hashtags: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ CO2
Short bio: Η Μυρτώ Ζενέλη δουλεύει στη βασική έρευνα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα τελευταία 11 χρόνια. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους εφευρέτες είναι να αντιληφθούν τη χρησιμότητα της βασικής έρευνας σε σχέση με την ενέργεια για την προστασία του πλανήτη. Επίσης, είναι σημαντικό να διαλύσουν στερεοτυπικές αντιλήψεις ότι π.χ. τέτοια επαγγέλματα δεν κάνουν για γυναίκες ή ότι όντας καλός μαθητής δεν μπορείς να έχεις και άλλα ενδιαφέροντα (εγώ προσωπικά κάνω κιθάρα, χορό, μου αρέσουν οι τέχνες, η μουσική και τα ταξίδια). Θα χαρώ πολύ να μιλήσουμε!
Χημεία, Φυσική
Ονοματεπώνυμο: Πέτρος Σαμαρτζής
Φορέας με τον οποίο σχετίζεται: ΙΗΔΛ-ΙΤΕ
Γνωστικό αντικείμενο: Χημεία (Chemistry), Φυσική (Physics)
Hashtags: Φυσικοχημεία, Χημική Δυναμική, Χημικές Αντιδράσεις, Λέιζερ, Φασματοσκοπία
Short bio: Ο Πέτρος Σαμαρτζής είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας- Έρευνας (ΙΤΕ). Στα κύρια ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονται οι μηχανισμοί χημικών αντιδράσεων σε ατομικό επίπεδο: πως τα αντιδρώντα άτομα και μόρια συγκρούονται μεταξύ τους για να φτιάξουν νέα μόρια.
Ασφάλεια Φαρμάκων
Ονοματεπώνυμο: Παντελής Νατσιάβας
Φορέας με τον οποίο σχετίζεται: Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης
Γνωστικό αντικείμενο: Επιστήμες πληροφορίας και μηχανικής (Information Science and Engineering), Επιστήμες ζωής (Life Sciences)
Hashtags: Ιατρική Πληροφορική, Τεχνητή Νοημοσύνη, Επιστήμη Δεδομένων
Short bio: Ο Παντελής Νατσιάβας είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και επικεφαλής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Υγείας (eHealth Lab) του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Ασχολείται επιστημονικά με την εφαρμογή πτυχών της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Επιστήμης Δεδομένων στον χώρο της υγείας. Το ιδιαίτερο επιστημονικό του ενδιαφέρον έχει να κάνει με την εφαρμογή προσεγγίσεων Μηχανικής Γνώσης στο αντικείμενο της Ασφάλειας Φαρμάκων.
Ενέργεια
Ονοματεπώνυμο: Γεώργιος Σιδηράς
Φορέας με τον οποίο σχετίζεται: Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής
Γνωστικό αντικείμενο: Επιστήμες Πληροφορίας και Μηχανικής (Information Science and Engineering)
Hashtags: Data, energy, green energy
Παρουσίαση προσαρμοσμένη για ηλικίες άνω των 8 ετών.
Short bio: Ο Γιώργος Σιδηράς εργάζεται ως βοηθός έρευνας στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Εξόρυξη πληροφορίας, την Μοντελοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων, την Τεχνητή και Υπολογιστική νοημοσύνη και τη Μηχανική μάθηση. Τα δεδομένα είναι η πρώτη ύλη της εποχής μας, συνήθως αξιοποιούνται και χρησιμοποιούνται άμεσα σε αμετάβλητη μορφή ή σε μετασχηματισμένη μορφή. Υπό το πρίσμα της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, οι επιχειρήσεις υιοθετούν στρατηγικές βιωσιμότητας με στόχο όχι μόνο την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων αλλά και τη δημιουργία θετικών αλλαγών. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ανοίγει νέες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς για τη μείωση της σπατάλης και τη βελτίωση της αποδοτικότητας μέσω λύσεων όπως η προγνωστική συντήρηση, οι έξυπνες αλυσίδες εφοδιασμού ή τα ψηφιακά δίδυμα. Με τη λήψη αυτών των μέτρων για τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής τους απόδοσης, τη χρήση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και τη μετάβαση σε πράσινες πηγές ενέργειας, οι πάροχοι κέντρων δεδομένων μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην αειφόρο ψηφιοποίηση.Ανάπτυξη εργαλείων διαχείρισης πόρων με τεχνητή νοημοσύνη και διαχείριση πόρων σε πραγματικό χρόνο.
Τεχνητή νοημοσύνη
Ονοματεπώνυμο: Στέφανος Βροχίδης
Φορέας με τον οποίο σχετίζεται: Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Γνωστικό αντικείμενο: Επιστήμες πληροφορίας και μηχανικής (Information Science and Engineering)
Hashtags: Τεχνητή νοημοσύνη, ανάλυση πολυμέσων, αναζήτηση πολυμέσων, σύντηξη ετερογενών δεδομένων
Short bio:Ο Στέφανος Βροχίδης είναι Ερευνητής Γ' Βαθμίδας, στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Τα θέματα που μπορείτε να αναπτύξεται αφορούν σε καινοτόμες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς (ασφάλεια, βιομηχανία, περιβάλλον, τέχνες κτλ)
Επιστήμες πληροφορίας και μηχανικής
Ονοματεπώνυμο: Συμεών Παπαδόπουλος
Φορέας με τον οποίο σχετίζεται: Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Γνωστικό αντικείμενο: Επιστήμες πληροφορίας και μηχανικής (Information Science and Engineering)
Hashtags: Τεχνητή Νοημοσύνη, Υπολογιστική Όραση, Ανάλυση Κοινωνικών Δικτών, Παραπληροφόρηση
Παρουσίαση προσαρμοσμένη για ηλικίες άνω των 8 ετών.
Short bio: Ο Συμεών Παπαδόπουλος εργάζεται ως Ερευνητής από το 2006 στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξη (ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ). Τα τελευταία χρόνια, η έρευνά του έχει επικεντρωθεί στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και την εφαρμογή της στους τομείς της Δημοσιογραφίας και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Ένα από τα προβλήματα που προσπαθεί να λύσει είναι η Παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο και η επαλήθευση ή κατάρριψη πολυμεσικού περιεχομένου, όπως για παράδειγμα οι ψηφιακά επεξεργασμένες εικόνες ή οι εικόνες και βίντεο που συντίθεται με μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης (πχ. deepfakes).
Χημεία, Περιβάλλον
Ονοματεπώνυμο: Φραγκίσκος Τζιράκης
Φορέας με τον οποίο σχετίζεται: EANOΣΥΣ, EKETA
Γνωστικό αντικείμενο: Χημεία (Chemistry), Περιβάλλον και γεωεπιστήμες (Environmental and Geosciences)
Hashtags: Κλιματική αλλαγή, Διοξείδιο του άνθρακα, προστασία του περιβάλλοντος
Short bio: O Φραγκίσκος Τζιράκης είναι χημικός μηχανικός και τα τελευταία 10 χρόνια δουλεύει στην ανάπτυξη τεχνολογιών για τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα. Όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι επιστήμονες, το αέριο αυτό, μεταξύ άλλων, αλλάζει το κλίμα. Η ομάδα προσπαθεί να αναπτύξει πιο οικονομικά υπάρχουσες τεχνολογίες ή ακόμα και νέες, ώστε να κατασκευαστούν συντομότερα περισσότερα εργοστάσια δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα. Ευρύτερα, το θέμα της συζήτησης εντάσσεται στην προστασία του περιβάλλοντος.
Βιοπληροφορική
Ονοματεπώνυμο: Φώτης Ψωμόπουλος
Φορέας με τον οποίο σχετίζεται: Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ), Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)
Γνωστικό αντικείμενο: Επιστήμες πληροφορίας και μηχανικής (Information Science and Engineering), Επιστήμες ζωής (Life Sciences)
Παρουσίαση προσαρμοσμένη για ηλικίες άνω των 11 ετών.
Hashtags: Βιοπληροφορική, Μηχανική Μάθηση, Βιοποικιλότητα, Μοριακή Βιολογία
Short bio: Ο Φώτης Ψωμόπουλος είναι Ερευνητής Γ’ του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Στο πλαίσιο των συναντήσεων θα δείτε πώς η Βιοπληροφορική συντελεί στο να απαντηθούν ερωτήματα, όπως: Πώς μπορούμε να εντοπίσουμε τις μεταλλάξεις του κορονοϊού; Ποιά είναι η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο εδαφικό μικροβίωμα; Με ποιό τρόπο το γονιδίωμα ενός ασθενούς προσδιορίζει την εξέλιξη μιας νόσου;